kolmapäev, 30. aprill 2014

Õpilased vilistavad liikluseeskirjadele

Kooli juhtkonna sõnul on tulemused jahmatavad [AndreasT]
Aprillikuu eelviimasel hommikul läbiviidud vaatlusest selgus, et rohkem kui 65 protsenti kooliõpilastest eirab Marja peatuses jäigalt liiklusseadust, politsei hinnangul on põhjuseks ükskõiksus.

29. aprillil läbiviidud vaatlusest selgus, et 40 õpilasest kõigest 16 käitus liikluseeskirjade kohaselt, ülejäänud 30 ületas teed valest kohast või punase fooritulega. 2012. aastal samas paigas korraldatud vaatluse ajal vilistas reeglitele ligi poolesajast õpilasest 30. Rikkujaid kokku oli 62 protsenti. Juba siis selgus, et peamised liiklusreeglite eirajad on just vanemate klasside õpilased, kes sellega väiksematele halba eeskuju näitavad. 

Põhja prefektuuri ennetusteenistuse vanem Kristel-Liis Kaunismaa ütles toona, et sellised numbrid teevad nõutuks küll, sest ei ole lihtsalt võimalik, et valesti teed ületajad ei teaks, mida nad teevad. „Tegu on ikkagi teadliku tegevusega. Viimati tegi politsei ülekäiguradadel tihedasti tööd koolialguse esimestel nädalatel ja mõistagi ei olnud siis eriti palju rikkujaid, kui politsei läheduses oli. Kahjuks on väga paljudel jätkuvalt see suhtumine, et reegleid peab täitma politsei pärast. Turvavöö pannakse kinni siis, kui politsei on läheduses, üle tee minnakse õigesti siis, kui nähakse mundrikandjat jne. Meie ressurss ei luba ja ilmselt ei oleks ka mõistlik panna iga ülekäiguraja ja ristmiku kõrvale seisma vormis politseiametnikku,“ nentis Kaunismaa.

Kooli juhtkonna sõnul tuleb probleemiga selgelt tegeleda. "Vaatluse tulemused on jahmatavad," ütles algklasside õppealajuhataja Tiina Stamm, kelle sõnul toimuvad igal sügisel algkassides liiklusloengud. "Liiklusest räägitakse igal õppeaastal," kinnitas ta.

Põhjusena, miks liikluseeskirju eiratakse, tõi Kaunismaa välja selle, et liikluses ei saa iga rikkumine koheselt karistatud ja seetõttu kaob ka ohu tunne, mis peagi asendub ükskõiksusega. „Soovin, et julgeksime enam märgata ja sekkuda. Kui näeme, et laps hakkab astuma punase tulega üle tee, tuleb talle käsi ette panna ning selgitada, milleni hoolimatus viia võib. Ning loomulikult näidata igapäevaselt enda käitumisega kõigile head eeskuju,“ lisas ta.

Vaatleja KristoV kommentaar: Peamine probleem tunduski olevat see, et õpilased, kes tulevad kooli bussiga, ei kõnni bussi pealt maha tulles mitte ülekäigurajani, vaid alustavad tee ületamist otse bussi tagant (20-50m ülekäigurajast). Sõiduteed ületatakse valest kohast, sest nähakse, et paarisaja meetri kaugusel asetseval ristmikul on autodel veel punane tuli. See omakorda paneb noori arvama, et on võimalik üle sõidutee lipsata enne, kui autokolonn sealt liikuma hakkab. Alati see nii aga ei ole... Kuigi teadaolevalt ei ole veel seal jalakäijate hooletuse tõttu raskeid liiklusõnnetusi juhtunud, on ikkagi tegemist ohtliku tegevusega nii jalakäijatele kui ka autojuhtidele. 

Ohutut ja seadusekuulekat liiklemist!

2 kommentaari:

  1. Pole paha teema!

    VastaKustuta
  2. Ootan tihti kooli ees oma last. Iga kord vaatan ja imestan, et just vanemate klasside õpilased ei tunnista kõnniteed ning käivad rahulikult mööda sõiduteed, autod ootavad nende järel. Halb eeskuju noorematele. Sellisele käitumisele võiks kooli küll tähelepanu pöörata.

    VastaKustuta