teisipäev, 8. aprill 2014

Aulas sai näha vulkaani ja tornaadot

Teadusvahetundidel jagus laste sõnul põnevust küllaga [AndreasT]
Teisipäeval, 8. aprillil, viidi 1.-3. klassi õpilastele aulas läbi teadusvahetunde, kus lastele esitati viis huvitavat katset. Teadusteatri viis läbi huvijuhi praktikant Marie Köster ja tema abiline Kaarel Pärtel. Katsed olid lihtsad ja ohtud, nii et igaüks võib neid ka kodus järele proovida, kuid sellest hoolimata jagus kolmel vahetunnil põnevust küllaga.

Esimeseks katseks oli ise tehtud laavalamp. Selleks võeti suur pudel, kus sees oli veidi toiduvärviga siniseks värvitud vett. Värvilisele veele lisati pudel õli ja kihisev tablett ning lõpptulemus oli mullitav ja värviline laavalamp.

Teine katse oli õhupallist varda läbi panemine nii, et õhupall katki ei lähe. Selleks pandi õhupalli otstele teipi ning teibiga kaetud kohtadest pandigi varras läbi, ilma et pallist õhk välja tuleks.

Kolmandaks katseks oli tornaado. Selleks võeti pudel veega, mille otsa pandi tihend. Pudelile kleebiti teine samasugune külge ning kui seejärel pudelid ümber keerati, valgus vesi ühest pudelist teise nii, et tekkis keeristormi efekt.

Neljas katse näitas, kuidas saada õhupall täis ilma, et seda ise puhuma peaks. Tühja õhupalli sisse pandi nimelt soola ja asetati see koolapudeli otsa. Tulemusena paisus õhupall suureks. Viimaseks katseks oli vulkaan. Pudeli ümber moodustati paberist vulkaan, misjärel pudelisse pandi vett, toiduvärvi, soodat, nõudepesuvahendit ja äädikat. Kui kõik komponendid olid pudelis, hakkas sealt tulema vahtu otsekui vulkaanist laavat. Kooliblogiga rääkinud õpilastele meeldis üritus väga, eriti aga see, et pärast igat katset oli neil võimalus juhendajatelt küsida, kuidas üks või teine asi toimib. 

Teadusvahetundidel jagus laste sõnul põnevust küllaga [RasmusM]

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar